Продукти:
3 картоплини, 1~2 зубчика часнику, 6 скибочок сира, 24 маленькі варені креветки або 12 великих, 0,5 ч ложки муки, 6~8 ст ложок сметани, 0,5~1 ст ложка томатного соусу, перець, дрібка солі. Необхідно використовувати картоплю сортів, що не розварюються.
Картоплю почистити і відварити в підсолоній воді до готовності, поклавши до нього нарізаний часник.
Воду злити, картоплю остудити.
Картоплини, що остигли, розрізати навпіл і ложкою вибрати серединку.
Невелике деко злегка змастити маслом, викласти картопляні човники.
У кожен човник укласти по 4 маленьких креветки або по 2 великих.
Зробити соус:
У сухій сковороді підсмажити муку. Разом з мукою обсмажити свіжомелений перець.
Додати томатний соус, сметану, трішки солі і добре розмішати.
При помішуванні довести до закипання і зняти з вогню.
У човники поверх креветок покласти соус.
Поставити деко в розігріту до t=220°c духовку на 7~10 хвилин.
Порізати сир скибочками, відповідними розміру картоплі.
На кожен човник покласти по скибочці сиру і поставити в духовку до його розплавлення (приблизно на 3 хвилини). До підрум’янення сира не доводити.
Подавати гарячими, посипавши зеленню.
Замість креветок в це блюдо дуже вдало впишуться гриби.
Тільки їх для посилення аромату бажано не смажити, а злегка запекти в духовці - дрібно порізати або натерти на крупній терці, викласти на деко, трішки підсолити і поставити в гарячу духовку, поки не піде інтенсивний аромат.