Продукти:
1 кг м’ясних свинячих реберець, 1 ст ложка меду, 1 стакан бульйону, 2 цибулини, 1~2 кислі яблука (типу Антонівки), 1 стакан густих вершків, 1,5~2 ч ложки солі, 0,5 ч ложки перцю.
Реберця порубати на порційні шматочки.
Дуже важливо купити правильні ребра.
Не потрібно брати одні кістки - що обрізають з двох сторін, з тонкими м’ясними “перетинками”.
Краще взяти більш м`ясні реберця.
У сковороді розігріти 1 ст ложку масла (топленого або рослинного). (Вогонь повинен
бути максимальний.)
Покласти мед. Коли мед закипить, викласти в один шар першу порцію реберець.
Обсмажити з усіх боків до утворення скориночки (0,5~1 міна з кожного боку).
Те ж саме виконати з другою (а якщо вийде, то і з третьою) порцією реберець.
Меду в сковороді після обсмажування практично не залишиться, але стопиться невелика кількість жиру, на якому потрібно злегка обсмажити дрібно порізану цибулю.
Обсмажені реберця викласти в гусятницю і залити бульйоном.
Бульйон краще взяти м’ясний або овочевий, але на крайній випадок можна використовувати і воду.
Гусятницю поставити на маленький вогонь і варити під кришкою при слабкому кипінні до готовності м’яса (готовність перевіряти, протикаючи м’ясо вилкою або ножем; м’ясо повинно
стати м’яким і легко відділятися від кістки).
В процесі тушкування (хвилини через 20~30 після початку) в гусятницю додати обсмажену цибулю і дрібно порізане очищене яблуко. Посолити і поперчити.
Яблуко повинно розійтися в соусі, але деякі сорти яблук надзвичайно стійкі до нагрівання, і для того, щоб потім в соусі не виловлювати великі скиби яблук, краще яблука відразу нарізати маленькими кусочками.
Коли м’ясо стане м’яким, влити вершки.
Кришку зняти, вогонь додати до середнього і випарувати рідину, щоб соус став густим. (Соус періодично помішувати, інакше пригорить.)
Також соус можна згустити 2-ма столовими ложками муки, заздалегідь просмаженими на сухій сковороді до рожевого кольору.
Для більшої вишуканості і однорідності соусу, його можна