Пісне медове тісто:0.5 кг меду або цукрового сиропу
0.5 кг муки
2 столових ложки рому - можна і без рому
0.3 чайної ложки соди або 10 г поташу( або амонія)
Суміш прянощів для пряників по своєму смаку:по щіпці кориці, гвоздики, перцю, мускату
або анісу, коріандру, з корицею і гвоздикою
або імбир з корицею і кардамоном
0.5 чайної ложки тертої лимонної або апельсинової цедри
подрібнені горіхи, цукати, гарбузові насіннячка, мигдаль,щіпка солі.
Мед підігріти, щоб він став рідким.
Муку просіяти, змішати з сіллю і прянощами, додати мед і горіхи, розчинений в ромі амоній (або соду, погашену оцетом).
Все ретельно перемішати і замісити тісто, якщо воно буде клейким - додати ще муки.
Цьому
тісту треба дати вистоятися 24 години, тоді медяник буде смачніший.
Крім того, це тісто можна зберігати декілька тижнів в холодильнику.
Тісто розкотити товщиною 1 см, вирізувати фігурними виїмками коржики.
Кожен пряник прикрасити - посипати горіхами, насіннячками або маком, і випікати 20 хвилин при температурі 180°c.