1 кг кислої капусти
1 морква
2 цибулини
2-3 картоплини
1 корінь петрушки
50 г сушених грибів
1 ст. л. муки
6 горошин чорного перцю
сіль і цукор за смаком
3 ст. л. рослинної олії
Сухі
гриби замочити в холодній воді за 2 год. до початку приготування щів.
Коли вони розмокнуть, відкинути на друшляк і ретельно промити під
проточною водою. Грибний настій процідити через часте сито і відставити.
Моркву
вимити, очистити і нарізувати тонкою соломкою. Цибулю очистити і
нашаткувати тонкими півкільцями. Квашену капусту порубати. Картоплю
почистити, нарізувати невеликими брусками, покласти в окрему каструлю і
залити холодною водою. Відставити убік.
На сковороді розігріти 2 ст.
л. масла, покласти цибулю, моркву і капусту, додати цукор за смаком і
гасити до готовності цибулю і моркву.
Кількість цукру залежить від
того, наскільки капуста кисла. Аби добитися правильного відтінку смаку,
слід додавати цукор помалу і кожного разу пробувати.
Перекласти
тушковані овочі в каструлю. Залити половиною процідженого грибного
настою і поставити на вогонь. Корінь петрушки вимити, очистити, натерти
на крупній терці і додати в каструлю. Довести щі до кипіння. Зняти піну
і зменшити вогонь до мінімуму.
Розігріти на сковороді масло, що
залишилося. Гриби нарізувати невеликими шматочками і обсмажити до
золотистого кольору. Потім додати їх в каструлю з щами.
Окремо
підсмажити муку до золотистого кольору. Обережно розвести грибним
настоєм, що залишився, постійно помішуючи, аби не було грудок.
Пасерування, що вийшло, ввести через дрібне сито в каструлю з
тушкованими овочами і обсмаженими грибами. Додати сіль і, якщо
необхідно, цукор.
Нарізану картоплю відварити окремо до
напівготовності. Злити воду і додати картоплю в щі. Накрити кришкою і
томити на слабкому вогні 10-15 хв. За 5 хв. до готовності додати в
каструлю роздавлені горошини чорного перцю. Щі подавати дуже гарячими
зі свіжим чорним хлібом або пиріжками.