Квас - 9 Жовтня 2010 - Кулінарні рецепти
П`ятниця, 29.03.2024, 04:17
Вітаю Вас Гість

Цікаві Факти від кулінар.at.ua.
Головна » 2010 » Жовтень » 9 » Квас
11:38
Квас
 

Кружка з хлібним квасом

Квас – природний стимулятор обміну речовин а також нормалізатор мікрофлори кишківнику. Ятщо ви веган – квас для вас незамінний. Адже він повністю веганський, але, в той же час містить природну молочну кислоту, яка утворюється під час бродіння, й за своєю дією подібний до кисляку, мацоні, кумису:  регулює діяльність травного тракту, перешкоджає розмноженню шкідливих і хвороботворних мікробів, підвищує імунітет.

Готуючи домашній квас, можна використовувати найрізноманітніші добавки — наприклад, мелісу, листя чорної смородини і вишні, сухофрукти і ягоди.

Хлібний квас

Житній хліб — половина буханця,

тепла вода — 3 л,

цукор — 3—4 столові ложки,

дріжджі — 10—15 г.
Порізати кубиками хліб, підсушити в духовці. Розвести дріжджі в теплій воді. Покласти в трилітрову банку сухарі, дріжджі, цукор і залити теплою водою. Поставити в тепле, світле місце на 2—3 дні, періодично помішувати.
Через 2—3 дні процідити і поставити в холодильник. Закваску, що утворилася, розділити на 2 частини — одну частину викинути, в другу частину додати свіжих сухарів (1/4 буханця), цукор — 3—4 столові ложки, залити теплою водою і поставити в тепле, темне місце. Через 1—2 дні квас готовий.

Квас старовинний
500 г житнього хліба,

50 г дріжджів,

200 г цукрового піску,

півсклянки родзинок,

10—12 гілочок свіжої м’яти,

6—7 листочків чорної смородини,

4 л води.
Хліб нарізати маленькими скибочками, підсушити в духовці до темно-коричневого кольору. Сухарі залити окропом, настояти в теплому місці 4—5 годин. Отримане сусло ретельно процідити, додати цукор, а також заздалегідь розведені в склянці сусла дріжджі, м’яту і листя смородини. Накрити щільною тканиною, настояти в теплому місці не менше 12 годин. Знову процідити, розлити по пляшках, в кожну покласти 3—5 родзинок. Пляшки ретельно закоркувати, поставити в холодильник.
Квас буде готовий через 3 доби.

Квас домашній
3 л води,

1 кг житніх сухарів,

дріжджі,

цукру 100 г,

200 г кореня імбиру або хрону,

100 г меду,

родзинки.
Житні сухарі викласти в один шар на деко і поставити в заздалегідь розігріту до 200°С духовку на 15 хв. Викласти сухарі в широку каструлю. Воду закип’ятити. Залити сухарі, що підрум’янилися, окропом, накрити рушником і залишити на 3—4 години. Настій злити крізь сито в окремий посуд, додати до нього цукор і дріжджі. Накрити рушником і залишити бродити на 1 добу. Квас процідити. Додати тертий імбир, мед і родзинки. Розлити по пляшках і закупорити. Зберігати в холодильнику.

Петрівський квас

800 г житніх сухарів,

4 л води,

дріжджі,

0,5 ст. л. борошна,

100 г цукру,

100 г меду,

100 г тертого хрону.
Сухарі залити 4 л окропу, поставити на добу в тепле місце. Процідити через декілька шарів марлі в емальований посуд. Дріжджі й борошно розвести в невеликій кількості теплого квасу, влити в решту квасу, додати цукор і поставити в тепле місце для бродіння на 5—6 годин. Перед розливанням у пляшки додати розведений у невеликій кількості квасу мед і хрін, перемішати. Розлити по пляшках, закоркувати і витримати перед вживанням 2 дні на холоді.
Цей квас є різновидом класичного сухарного квасу, в який перед розливанням по пляшках замість меду і хрону додають родзинки.

Буряковий квас

1 кг буряку,

5 л води,

50 г черствого житнього хліба,

дріжджі,

цукор.
Буряки обчистити, натерти на тертці з великими вічками. Викласти в емальовану каструлю, долити води, щоб вона тільки покривала буряки, і варити до розм’якшення буряку, помішуючи, на слабкому вогні 20—25 хв. Потім влити воду, що залишилася, довести до кипіння, зняти з вогню і дати відвару настоятися. Остудити відвар до 30—40°С, потім процідити. Буряки не викидати, а використати для приготування інших страв. Додати в проціджений буряковий відвар житній хліб і розведені в невеликій кількості теплого відвару дріжджі. Залишити на декілька днів для бродіння в теплому місці. Потім квас знову процідити й охолодити.
Буряковий квас використовують для приготування холодних літніх супів. Якщо ж його використовувати як напій, треба додавати цукор.

Категорія: Напої | Переглядів: 711 | Додав: Кулінарчик | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Категорії розділу
Перші Страви [169]
Борщі,Бульйони...
Сніданки [4]
Смачні сніданки
Салати [151]
Олів"є,болі....
Закуски [296]
Естравагантні страви
Солодке [179]
Торти,Кекси...
Напої [101]
Коктелі,Спиртне...
Соуси [26]
Під різні страви
Пісні страви [22]
Пісні з овочами
Для Дітей [53]
Каші,солодке....
Випічка [51]
Смачні і пухкі
Цікаве Для Господині [14]
Цікаві поради
Цікаві Факти про Їжу [32]
Корисна інформація...
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Наше опитування
  
Сподобався сайт?
  
     
  
Статистика
 
  

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
.

  • .
  •    Наш Банер
    Кулінарний сайт