Квас – природний стимулятор обміну речовин а також нормалізатор мікрофлори кишківнику. Ятщо ви веган – квас для вас незамінний. Адже він повністю веганський, але, в той же час містить природну молочну кислоту, яка утворюється під час бродіння, й за своєю дією подібний до кисляку, мацоні, кумису: регулює діяльність травного тракту, перешкоджає розмноженню шкідливих і хвороботворних мікробів, підвищує імунітет.
Готуючи домашній квас, можна використовувати найрізноманітніші добавки — наприклад, мелісу, листя чорної смородини і вишні, сухофрукти і ягоди.
Хлібний квас
Житній хліб — половина буханця,
тепла вода — 3 л,
цукор — 3—4 столові ложки,
дріжджі — 10—15 г.
Порізати кубиками хліб, підсушити в духовці. Розвести дріжджі в теплій
воді. Покласти в трилітрову банку сухарі, дріжджі, цукор і залити
теплою водою. Поставити в тепле, світле місце на 2—3 дні, періодично
помішувати.
Через 2—3 дні процідити і поставити в холодильник. Закваску, що
утворилася, розділити на 2 частини — одну частину викинути, в другу
частину додати свіжих сухарів (1/4 буханця), цукор — 3—4 столові ложки,
залити теплою водою і поставити в тепле, темне місце. Через 1—2 дні
квас готовий.
Квас старовинний
500 г житнього хліба,
50 г дріжджів,
200 г цукрового піску,
півсклянки родзинок,
10—12 гілочок свіжої м’яти,
6—7 листочків чорної смородини,
4 л води.
Хліб нарізати маленькими скибочками, підсушити в духовці до
темно-коричневого кольору. Сухарі залити окропом, настояти в теплому
місці 4—5 годин. Отримане сусло ретельно процідити, додати цукор, а
також заздалегідь розведені в склянці сусла дріжджі, м’яту і листя
смородини. Накрити щільною тканиною, настояти в теплому місці не менше
12 годин. Знову процідити, розлити по пляшках, в кожну покласти 3—5
родзинок. Пляшки ретельно закоркувати, поставити в холодильник.
Квас буде готовий через 3 доби.
Квас домашній
3 л води,
1 кг житніх сухарів,
дріжджі,
цукру 100 г,
200 г кореня імбиру або хрону,
100 г меду,
родзинки.
Житні сухарі викласти в один шар на деко і поставити в заздалегідь
розігріту до 200°С духовку на 15 хв. Викласти сухарі в широку каструлю.
Воду закип’ятити. Залити сухарі, що підрум’янилися, окропом, накрити
рушником і залишити на 3—4 години. Настій злити крізь сито в окремий
посуд, додати до нього цукор і дріжджі. Накрити рушником і залишити
бродити на 1 добу. Квас процідити. Додати тертий імбир, мед і родзинки.
Розлити по пляшках і закупорити. Зберігати в холодильнику.
Петрівський квас
800 г житніх сухарів,
4 л води,
дріжджі,
0,5 ст. л. борошна,
100 г цукру,
100 г меду,
100 г тертого хрону.
Сухарі залити 4 л окропу,
поставити на добу в тепле місце. Процідити через декілька шарів марлі в
емальований посуд. Дріжджі й борошно розвести в невеликій кількості
теплого квасу, влити в решту квасу, додати цукор і поставити в тепле
місце для бродіння на 5—6 годин. Перед розливанням у пляшки додати
розведений у невеликій кількості квасу мед і хрін, перемішати. Розлити
по пляшках, закоркувати і витримати перед вживанням 2 дні на холоді.
Цей квас є різновидом класичного сухарного квасу, в який перед розливанням по пляшках замість меду і хрону додають родзинки.
Буряковий квас
1 кг буряку,
5 л води,
50 г черствого житнього хліба,
дріжджі,
цукор.
Буряки обчистити, натерти на тертці з великими вічками. Викласти в
емальовану каструлю, долити води, щоб вона тільки покривала буряки, і
варити до розм’якшення буряку, помішуючи, на слабкому вогні 20—25 хв.
Потім влити воду, що залишилася, довести до кипіння, зняти з вогню і
дати відвару настоятися. Остудити відвар до 30—40°С, потім процідити.
Буряки не викидати, а використати для приготування інших страв. Додати
в проціджений буряковий відвар житній хліб і розведені в невеликій
кількості теплого відвару дріжджі. Залишити на декілька днів для
бродіння в теплому місці. Потім квас знову процідити й охолодити.
Буряковий квас використовують для приготування холодних літніх супів.
Якщо ж його використовувати як напій, треба додавати цукор.