Основа традиційного іспанського страви паелья – рис. Готують паелью на відкритому вогні. Для того щоб вона вийшла з національним ароматом і смаком, краще всього готувати її на барбекю в спеціальній плоскій каструлі. Каструля ця називається «paella». Власне, від цього слова й пішла назва цього смачного і ситного страви.
Для приготування паельі за класичним рецептом іспанському знадобиться досить багато компонентів. Втім, в їх переліку немає нічого екзотичного, і купити все це можна в будь-якому великому супермаркеті.
Отже, для приготування паельі на 6-8 чоловік вам буде потрібно:
450 грам філе курки без шкіри
250 грам нарізаною шматочками свинини
300 грам довгого рису
4 нарізаних кільцями кальмарів
175 грам стручкової квасолі
125 грам свіжого горошку
4 ошпарених помідора без шкірки
1 нарізаний смужками солодкий перець
1 літр м’ясного або рибного бульйону
12 мідій
12 великих креветок (королівських)
2 столові ложки паприки
8 гілочок шафрану (або мелений)
2 столові ложки оливкової олії
1 нарізана кубиками цибулина
3 роздавлених зубки часнику
6 лимонів
Якщо список продуктів вас не лякає, можна приступати до приготування. У великій сковороді спочатку розігріваємо олію. Курку і свинину, нарізану шматками середнього розміру, приправляємо сіллю, перцем і за бажанням травами. Кладемо на сковороду, обсмажуємо 2 хвилини до утворення коричневої скоринки. Додаємо цибулю, часник і посипаємо паприкою. Тушкуємо протягом 3 хвилин. Потім кладемо в сковороду помідори і болгарський перець.
Замість м’яса в деяких регіонах Італії кладуть філе риби або морепродукти. Існують також рецепти, в яких використовуються тільки овочі і морепродукти для прикраси.
Через 3-5 хвилин можна всипати рис. У хвилини рис підсмажують з м’ясом і овочами, потім заливаємо невеликою кількістю бульйону, в якому попередньо розвести шафран. Після цього вливаємо решту бульйону. Додаємо кальмар і тушкуємо все до готовності рису, не помішуючи.
Потім кладемо зверху на рис креветки і мідії. Коли мідії відкриються, а креветки стануть рожевими. Подавати паелью потрібно в тій же каструлі, в якій її і готують. Блюдо виходить дуже ситне і щільне, тому до паелье зазвичай подають лимони. Запивати це іспанське блюдо краще іспанських червоним сухим вином.